top of page

İç Tasarımda Renk Şemalarının Önemi

Renkler, biz çoğu zaman farkında olmasak da, mekanların ruh halini belirlemede çok önemli bir role sahiptir. Farklı tonların oluşturduğu renk kompozisyonları, doğru şekilde kullanıldıklarında en sıradan alanı bile evinizin en ilginç odasına dönüştürebilir. Ancak mükemmel uyumu yakalamak zordur ve tahmin ettiğinizden daha fazla efor harcamanız gerekir. Ne kadar şık ve tarz olursa olsun en güzel parçalar bile bir araya geldiklerinde ortaya hiç arzu etmediğiniz sonuçlar çıkabilir.

Konu renk seçimi olunca olasılıklar sonsuzdur ve doğru renk kombinasyonunu bulduğumuzda elde ettiğimiz şıklık ve uyumun sınırı yoktur. İdeal renk şemalarını elde etmek ve belirli bir duyguyu yaratmak uzun emek isteyen ve maalesef çok az kişinin hakkını vererek ulaşabildiği bir başarıdır.


Renklerin Ruh Halimiz Üzerindeki Etkileri

Renklerin ruh halimiz ve dolayısıyla yaşamımız üzerindeki etkileri üzerine yeteri kadar düşülmeyen bir konu. Genelde bir odanın dekorasyonunu belirlerken sevdiğimiz renkte birkaç parça ile başlarız ve diğer parçaların da onlarla mümkün olduğunca uyumlu olmasını amaçlarız. Ancak ev ve ofis dekorasyonu bundan çok daha fazlasını hak eder. Zira bir odaya adımımızı attığımız anda, duvarların ve eşyaların renkleri, birbirleriyle olan uyumu ve ortaya çıkan kombinasyonlar bilinç altı düzeyinde fark edilerek ruh halimize tesir etmeye başlar.

Renkler, duyularımız üzerinde harekete geçirici bir etkiye sahip. Bu konuda bilim insanları tarafından kaleme alınan sayısız çalışma bulunuyor. Renklerin bizde hangi duyguları uyandıracağı odaya hakim olan renk tonları ve birlikte yarattıkları uyum ile doğrudan bağlantılı. Örneğin, bir oda birbiriyle uyumsuz çok fazla parlak renk içeriyorsa, duyularınız aşırı uyarılabilir ve bu da dikkat dağınıklığına neden olur. Böyle bir ortam home office olarak tasarladığınız odanızda isteyeceğiniz son şeydir. Bunun yanında yumuşak ve sakin renkler içeren tasarımlar, kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar. Bu da huzur ve sakinlik aradığınız yatak odanız için ideal bir ortam sunar.

İç tasarımda, istenen hissi yaratmak için tonları karıştırmak ve eşleştirmek keyifli olduğu kadar zorlayıcı bir süreçtir. Hangi renk tonlarının hangileriyle uyumlu olduğunu bilmek veya ortaya çıkacak renk kombinasyonunun uyandıracağı mood’u önceden kestirmek için bilgi sahibi olmak gerekiyor. Ancak harcadığınız efor ve vakit size kendinizi yuvanızda hissedeceğiniz, ruh halinizi besleyen bir mekan olarak geri döner.

Handan Loomworks olarak ürettiğimiz el işi ürünler ve kullandığımız renkler ile yaşam alanlarınızı daha sağlıklı ve keyifli vakit geçirebileceğiniz mekanlara dönüştürmeyi hedefliyoruz. Doğadan ilham alarak seçtiğimiz renk şemalarımızı bu amaçla belirliyoruz.


Tarzımız hakkında fikir edinmek için el dokuması kilim ve yastık koleksiyonumuza göz atın.

Yaşam Alanlarına Hayat Vermek

Renklerin, ruh halini belirleme yeteneklerinden yukarıda bahsettik. Peki işe nereden ve nasıl başlamalı? Öncelikle bir alanı tasarlarken kendinize sormanız gereken soru, nasıl birr uh hali yaratmaya çalıştığınız olmalıdır. Evinizin her odasında işlevlerii gereği farklı ruh halleri amaçlayabilirsiniz. Örneğin günün büyük kısmını geçirdiğiniz salonunuzda enerji veren renk kombinasyonlarına başvurabilir veya yemek odanızda iştah açan tonlara yer verebilirsiniz.

Kanarya sarısı veya misket limonu yeşili gibi parlak ve gösterişli renkler evinize eğlenceli ve enerjik bir hava katarken, daha nötr ve yumuşak renkler daha havadar ve geniş hissettirebilir. Genel olarak tek renkli renk şemaları, küçük, sıkıcı odaları daha ilginç ve ferah ortamlara dönüştürme konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahiptir. Doğru renk kombinasyonlarıyla evinizin en küçük odalarına genişlik algısı kazandırabilirsiniz.

Handan Loomworks olarak favorimiz bulundukları mekana dinginlik, bütünlük ve olgunluk kazandıran nötr renk şemaları. İç tasarımda nötr, toprak tonlarını tercih ediyorsanız koleksiyonumuzda kullandığımız kombinasyonları çok seveceğinizi düşünüyoruz. Ürünlerimizde tercih ettiğimiz renk şemaları, doğal güneş ışığı ile mükemmel uyum sağlar ve evlerinizi hareketlendirme konusunda size yardımcı olur.




Nötr renk şemalarının hakim olduğu evler için kataloğumuza göz atın.


Uyumlu Renkler

Birlikte iyi görünen renkleri seçmek, iç tasarım vizyonunuzu belirmede uygun bir çerçeve ve temel oluşturacaktır. İşe her oda için ayrı bir renk şeması seçerek başlamanızı öneririz. Bu şemaları belirlerken odanın işlevi ve uyandırmak isteyeceğiniz ruh halini göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Birbiriyle uyumlu tonlar, alanın estetik olarak daha hoş görünmesini sağladığı gibi gözlerinizi de yormaz. Öte yandan, renk çeşitliliğinden mahrum bir iç tasarım, evinizin en güzel odasının bile sıkıcı görünmesine neden olabilir. Önerimiz seçtiğiniz yolda aşırıya kaçmadan hareket etmeniz ve tabii ki her şeyden önce kendi zevkinizi yansıtan bir iç tasarıma yönelmeniz. Moda ve estetik çoğunlukla özneldir ve tamamen tercihe bağlıdır, ancak temel bir renk teorisi anlayışına sahip olmak, uyumlu bir tasarımı bir araya getirmede önemli bir mesafeyi kat etmenizi sağlayacaktır. Temel prensiplere hakim olduğunuzda, gerisi yaratıcılığınıza ve fiziksel şartlara kalmış.

303 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page