top of page

Daha Sürdürülebilir Evler İçin Öneriler

Gezegenimiz için içerisinde bulunduğumuz dönemin pek iyi geçmediği hepimizin farkında olduğu bir gerçek. Doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor, havamız kirleniyor ve iklim değişikliği her geçen gün hayatımızı daha fazla etkiliyor. Bu kötüye gidişin tek sorumlusu ise maalesef biz insanlarız. Hızlı nüfus artışı ve anlamsız tüketim alışkanlıkları her bireyin arkasında bıraktığı karbon izinin önceki yıllara göre artmasına neden oluyor.

Her ne kadar dünyanın dört bir tarafından gelen haberler kötü olsa da tablo o kadar da umutsuz değil. Çevre üzerinde olumlu etki yaratmaya çalışan bilinçli tüketicilerin çabaları sayesinde değişim için hala bir potansiyel var. Peki bu bilinçli bireyler arasına nasıl katılabilirsiniz?


Sürdürülebilir Evler ile Fark Yaratmak Mümkün mü?


Çevreye verilen zararın başlıca sorumlusunun, ürünlerini dikkatsizce ve aşırı miktarlarda üreten büyük şirketler olduğuna dair yaygın bir algı var. Bu sadece bir yanılgı olmakla kalmıyor aynı zamanda bizi bireylerin çevreye verilen zarar üzerinde sanki sorumluluk sahibi olmadığı ve hatta yapacak hiçbir şeyi olmadığı gibi son derece yanlış bir sonuca götürüyor.

Global şirketlerin ürünlerini tüketici talep ve ihtiyaçlarına göre ürettiklerini unutmamalıyız. Bizler kısa ömürlü, ekonomik ürünleri sürdürülebilir olanlara tercih ettiğimiz için büyük şirketler de daha ucuz ürünler üretmek adına çevreye zarar vermekten çekinmiyorlar. Daha sürdürülebilir üretim yöntemleri talep eden tüketicilerden toplu bir baskı olursa veya insanlar çevre dostu ürünleri tercih etmeye başlarsa, şirketler de yöntemlerini değiştirmek zorunda kalacaklardır.

Maalesef, bir market alışverişinde poşetinizi yanınızda götürmek gezegeni kurtarmak için tek başına yeterli değil. Çevremiz için hayatımızda daha köklü değişiklikler yapmamız gerekiyor. Ancak sürdürülebilirliği hayatımızın daha önemli ve vazgeçilmez bir parçası yaparak çevremiz için önemli adımlar atabiliriz.


Bir Yaşam Tarzı Olarak Sürdürülebilirlik


Daha önce de belirttiğimiz gibi, gerçek değişim bireysel düzeyde başlar. Daha sürdürülebilir bir ev tasarımı da bu yolculuğa çıkmak için en doğru adım gibi gözüküyor. Zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz yer olan evinizin kişiliğinize ve takip ettiğiniz yaşam tarzına uygun olması gerekmez mi?

Mobilya ve ev eşyalarınızı alırken seçeceğiniz markalar aynı zamanda tüketim alışkanlıklarınızı ve gezegenimiz üzerindeki etkinizi yansıtacaktır. Şüpheli üretim yöntemlerini kullanan hızlı moda markalarını tercih etmek, sorunu daha da kötüleştirecektir.

Handan Loomworks olarak misyonumuz, tamamen doğal ham maddeler kullanılarak hazırlanmış, sürdürülebilir, el yapımı ürünler üretmek. Piyasada, markamızın daha ekonomik ve bütçe dostu alternatiflerinin olduğunun farkındayız. Ama buna aldırmıyoruz. Önceliğimiz size kısa moda trendlerinden bağımsız, uzun yıllar boyunca evinizin bir parçası olacak tamamen doğal ham maddelerden elde edilmiş ürünler sunmak.


Yavaş modayı iç tasarım endüstrisinde daha yaygın hale getirmeyi amaçlıyoruz. Benimsediğimiz değerleri daha fazla kişiyle paylaşmanın bu hedefe ulaşmada büyük rol oynayacağına inanıyoruz.

Bizden el yapımı bir kilim veya yastık aldığınızda, sadece uzun süre evinizin bir parçası olacak şık bir ürüne sahip olmazsınız. Aynı zamanda köklü bir zanaatkarlık geleneğini de desteklersiniz. Satın aldığınız %100 doğal ve yüksek kalite malzemelerden üretilmiş el yapımı yastık ve kilimler kullanılan uzman yöntemler sayesinde yıllarca çekiciliğini korur.






Handan Loomworks’ü daha yakından tanımak ve sürdürülebilirlik hakkındaki fikirlerimizi öğrenmek için web sitemizin hakkımızda bölümüne göz atabilirsiniz.

Hızlı moda markalarından uzak durmak ve uzun ömürlü ürünleri tercih etmek sizi daha az satın almaya teşvik edecektir. Bunu daha sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarına sahip olmak için ilk adım olarak görebilirsiniz. Bu alışkanlık uzun vadede hem size hem de gezegenimize fayda sağlayacaktır.


Sürdürülebilir Ev Fikirleri


Bilinçli bir tüketici olmaktan bahsettik. Peki buna nereden başlamalı? İşte daha sürdürülebilir bir eve sahip olmak için yardımcı olabilecek bazı fikirler.


Daha Fazla Ahşap Kullanın


Ahşap denince akıllara estetik, dayanıklılık ve bulunduğu ortamı kaplayan o hoş koku geliyor. Ancak bu değerli malzemenin sürdürülebilirlik açısından da oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ahşap, evinizde daha fazla yer vermeniz gereken %100 doğal ve sürdürülebilir bir kaynaktır.






İkinci El Ev Eşyalarını Tercih Edin


Çoğumuz ikinci el ürünlere karşı haksız bir önyargıya sahibiz. Muhtemelen aklımıza yıpranmış, kirlenmiş ve kullanılamaz durumdaki ürünler geldiği için. Ancak iyi durumdaki birçok mobilya ve ev eşyası farklı nedenlerle sahipleri tarafından elden çıkarılıyor. Yenilerini satın almak yerine küçük tadilatlar ve sıkı bir temizliğin ardından yepyeni bir görünüme kavuşan bu eşyaları tercih ederek hem ev ekonomisine hem de çevrenize katkı sağlayabilirsiniz.


Pencerelerinizi Çift Camla Kaplayın


Sürdürülebilirlik, sadece kullandığımız plastik miktarını azaltmak ve doğal kaynakları sentetik olanlara tercih etmekle ilgili değildir. Ne kadar enerji tükettiğimize de dikkat etmeliyiz. Pencerelerinizin çift cam olması, kış aylarında evinizin ısısını korumanıza ve ısınma için daha az kaynak kullanmanıza yardımcı olacaktır.


Sürdürülebilir Markaları Araştırın


Bir markadan ürün satın almadan önce küçük bir araştırma yapın. Tedarik zincirleri ve kullandıkları malzeme türleri hakkında detaylı bilgi verip vermediklerini görün. Eğer bu konularda açık değillerse, muhtemelen en ucuz ve en hızlı seçenekleri tercih ediyorlardır.

Bir tüketici olarak, düşündüğünüzden çok daha fazla güce sahipsiniz. Satın alma tercihlerinizde yapacağınız küçük ayarlamalar bile, yeterli sayıda insan tarafından destek gördüğünde, olumlu bir etkiye dönüşür. Kolektif olarak hareket etmemiz gerektiği bir gerçek, ancak her insan grubu, doğru kararları kendi başlarına vermesi gereken bireylerden oluşur.


Keywords: Sürdürülebilir ev, sürdürülebilir ev eşyaları

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page